De WSNP

20161201-dsc_6794

Op 1 december 1998 trad de wet WSNP (schuldsanering natuurlijke personen) in werking. Een wet die voorziet dat iemand, die buiten zijn schuld om in een problematische financiële situatie is beland, niet tot in lengte van jaren met zijn schulden achtervolgd kan worden. Met als einddoel een onderlinge regeling te treffen met de schuldeisers, met als uiteindelijke beloning…de schone lei.

De wet begon in 1992 een gezicht te krijgen. Echter, duurde het nog zeven jaar voordat de vorming ervan volledig was afgerond. Volgens de Eerste kamer was de wet WSNP (wet schuldsanering natuurlijke personen) te gecompliceerd en te duur. Bovendien zouden de rechtbanken een verhoogde werkdruk krijgen, met justitiële achterstanden als gevolg. Na een onderzoek van de commissie ‘Schone lei’, waarbij de voorwaarden nog eens werden onderzocht en verscherpt diende voormalig minister van Justitie, Winnie Sorgdrager een novelle in. Maar volgens de Eerste kamer mistte haar novelle de volledige financiering en uitvoering ervan. Het speerpunt van de Eerste kamer, die vond dat justitie naast de toenemende werkdruk deze wet niet in financiële middelen volledig kon voorzien. Voormalig  minister Melkert kwam de Eerste kamer uiteindelijk tegemoet met een structurele bijdrage van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Drie jaar lang heb ik moeten bijten op een houtje. Lang heb ik me verzet om de aanvraag in te dienen. Schaamtegevoel en vernedering waren de grootste blokkades om de aanvraag in te dienen. Spookverhalen hielden me strijdbaar om alles zelf op te gaan lossen.

Vanuit de krochten in mijn gevoelsleven zag ik uiteindelijk in dat het zo niet langer kon, waarna mijn strijd begon. De strijd tegen de bureaucratie, de strijd om overeind te blijven en de strijd om te overwinnen.

Of, zoals in mijn boek vermeld de woorden van Dolly Parton: ‘Als je de regenboog wil, moet je de regen erbij nemen.’

 

Bijten op een houtje – de schuldsanering in Nederland tot twee cijfers achter de komma  

 

voor meer tips en overzicht naar de website van het Nibud.nl